Elżbieta Rajewska - Nikonowicz Dyrektor Regionalnego Ośrodka Polityki społecznej z małżonkiem Romanem, najwierniejsi goście, którzy nie opuścili żadnego z
"Czwartkowych Obiadów u Diabetyków"
Waldemarowi
Przystupowi Prezesowi
Stowarzyszenia Diabetyków
w Bielsku Podlaskim
towarzyszyło czterdziestu diabetyków.
Przybyli pełni chęci spotkania z
nami
oraz możliwością poszerzenia aktualnej wiedzy
z zakresu diabetologii.
Poseł Krzysztof Tołwiński interesuje się zdrowym
trybem życia. Podobają się mu "Czwartkowe Obiady
u Diabetyków"
i jest naszym częstym gościem.
Pani Barbara Andrzejewska - dobry duch
naszego Stowarzyszenia. Niezwykła osoba,
która wspiera naszą działalność od lat.
Studenci z Politechniki są także naszymi częstymi gośćmi. Zaintrygował
ich sposób przekazywania wiedzy - kulturalno-kulinarny, oryginalny zgodny
z duchem tradycji, ale też nowatorski i łatwy w przekazie
- trafiający do każdego słuchacza.
Zespół Dwie/Trzecie pod kierownictwem Grzegorza Perkowskiego wykonał zestaw karnawałowych przebojów, które sprawiły iż część publiczności kołysała się za stołami
w takt muzyki.
Niektórzy goście nawet nucili znane i popularne przeboje. Zespół, choć składa się z bardzo młodych osób, ma w swym repertuarze piosenki łączące pokolenia i wykonuje je w świetnie przygotowanej aranżacji porywającej słuchaczy.
Dr n. med. Zenon Chwieśko, znakomity prelegent, omówił nieurazowe schorzenia reumatyczne w cukrzycy. Otyłość, brak ruchu, niezdrowy tryb życia, przetworzone jedzenie pełne konserwantów - wszyscy jesteśmy na nie narażeni. Jeśli nie zadbamy o swoje zdrowie możemy doświadczyć wielu schorzeń i zmian zwyrodnieniowych.
Słuchacze notowali i zadawali pytania. Temat był tak obszerny i ciekawy, iż pan doktor obiecał spotkać się z nami jeszcze raz i odpowiedzieć na wiele pytań.
Wykład dr n. med. Zenona Chwieśki zaciekawił wszystkich obecnych i poszerzył naszą wiedzę na temat powikłań w cukrzycy.
Pani dr n. med. Małgorzata Buraczyk, diabetolog wie jak często pacjenci mają problemy z nieurazowymi schorzeniami reumatycznymi w cukrzycy.
Znakomici goście przygotowują się do stworzenia niepowtarzalnych potraw. Napięcie rośnie, jako że każdy z kucharzy pragnie przygotować danie, które będzie ładnie wyglądało, wspaniale smakowało. A to wymaga aby przede wszystkim o niczym nie zapomnieć...
Wiedza na temat przygotowania zupy brokułowej nie jest obca Komendantowi Policji, inspektorowi Igorowi Parfieniukowi. Odważnie przystąpił do zadania, a smak... hm, ogromna ilość dokładek mówiła za siebie.
Poseł Józef Piotr Klim okazał się smakoszem aksamitnej zielonej zupy. Poprosił panią Barbarę Parfieniuk o wstawiennictwo u "kucharza" w sprawie dokładki tego przepysznego dania. Komisarz Maria Kubajewska, nasz szczególny gość, również chciała dodatkową porcję zupy-krem ugotowanej przez komendanta Parfieniuka.
Mistrz Ceremoniału Dariusz Szada-Borzyszkowski także pomagał w serwowaniu dodatkowych porcji amatorom brokułowego specjału.
Komendant Straży Granicznej płk Leszek Czech, okazał się mistrzem doprawiania. Umiejętnie połączył smaki i wyczarował wspaniałą surówkę z kapusty pekińskiej z poppingiem z ziaren amarantusowych firmy Szarłat zaś sos vinegret na oleju z pestek dyni również firmy Szarłat, stał się jego popisowym daniem, którym dopełnił bajeczny smak potraw dając możliwość odkrycia nowych doznań smakowych.
Zdrowo, smacznie i pięknie prezentowała się ta "bomba witaminowa", każdy
chciał mieć przepis na to kulinarne cudo....
Dzięki uprzejmości firmy "Chłodnia Białystok S.A." i ich zdrowym warzywnym mrożonkom mieliśmy okazję poznać wspaniałe dania oraz przekonać się, że zdrowo to nie znaczy bez smaku - te kulinarne wariacje dały możliwość odkrycia, iż nie trzeba soli i ulepszaczy aby dania były smaczne i zdrowe.
Barbara Sewastianik, specjalista ds. marketingu oraz Janusz Chojnowski, kierownik działu logistyki "Chłodnia Białystok S.A." byli bardzo usatysfakcjonowani, że produkty ich firmy goszczą na naszych stołach i że tak każdemu smakują.
Ryszard Doliński, aktor teatralny i filmowy, przygotował remedium karnawałowe z ryżem basmati. Danie swe okrasił sporą porcją humoru. Wielobarwna, bardzo smaczna potrawa, pełna różnorodnych warzyw, lekka i pożywna przypadła do gustu gościom.