Dzięki
chłodni Eskimos z Sokółki mogliśmy naszych gości uraczyć cechującym się
bogactwem składników - rokitnikiem.
Marszałek
Województwa Podlaskiego Mieczysław Kazimierz Baszko perfekcyjnie zadbał
o pieczeń drobiową, do której sałatkę z wędzonej piersi kurczaka i
kapusty pekińskiej z sosem winegret przyrządził prezes PSD w Sierpcu
Krzysztof Wiśniewski.
Dyrektorowi
Adamowi Wińskiemu powierzono zadanie przygotowania owoców aronii,
rokitnika, borówek i truskawek w gorzkiej czekoladzie. To nowa tradycja,
do tej pory bowiem na zakończenie Czwartkowych Obiadów u Diabetyków
podawano, tak jak u króla Stanisława, jego ulubione owoce, śliwki.
Dzięki przychylności Zarządu Chłodni Eskimos z Sokółki możemy naszych
gości nawet zimą raczyć bogactwem rokitnika, borówki amerykańskiej, truskawki i
aronii.
Gotowanie
wraz z uczestnikami było jednocześnie gawędą o gotowaniu, o zdrowych
składnikach i sposobach ich przyrządzania. Przygotowane dania pojawiły
się na wszystkich stołach. Smakowały bardzo. Pokrzepieni goście chętnie
wzięli udział w konkursach, zręcznie prowadzonych przez Mistrza
Ceremoniału. Gdy oficjalna część Czwartkowego Obiadu u Diabetyków
dobiegła końca, lawiną posypały się podziękowania, komplementy i
gratulacje. Wyrażano też nadzieję na kolejne, rychłe spotkanie.
Tradycją
Czwartkowych Obiadów u Diabetyków jest składanie urodzinowych życzeń
jubilatowi, który akurat tego dnia obchodzi urodziny. Tym razem jubilatką jest
Pani Ewa Kulikowska.
Idea
Czwartkowych Obiadów u Diabetyków zrodziła się pięć lat temu. Jest to
działanie, które dzięki swej nowatorskiej formie, aczkolwiek
zainspirowanej XVIII-wiecznymi obiadami, organizowanymi przez króla
Stanisława Augusta Poniatowskiego, łączy w sobie przyjemne z
pożytecznym, edukację z rozrywką, profilaktykę z miłym spotkaniem
towarzyskim przy dobrym, zdrowym jedzeniu.