a Czwartkowe Obiady u Diabetyków wciąż trwają
Kolejne
lata, upływające pod znakiem Czwartkowych Obiadów u Diabetyków
przechodzą do historii, a wszystkich naszych spotkań nie sposób już
zliczyć. I znowu jesteśmy z Czwartkowymi Obiadami u Diabetyków w
Supraślu, w otoczeniu malowniczej puszczy.
Goście
jak zwykle licznie dopisali i przyjechali z całej Polski. Mieliśmy uczestników między innymi z Warszawy, Biskupca, Drohiczyna, Sokółki,
Białegostoku. Siemiatycz, Bielska Podlaskiego i oczywiście samego
Supraśla.
Tym
razem zaszczycił nas swoją obecnością gość specjalny. Była nim
Wiceminister Skarbu Państwa, pani Urszula Pasławska, która wspólnie z
innymi znamienitymi gośćmi gotowała zdrowo i smacznie dla wszystkich
zgromadzonych. Warto przybliżyć postać młodej Pani Minister, której
rodzina ma daleko sięgające polityczne tradycje, bowiem już pradziadek
budował na niemieckich wówczas Prusach ośrodki polskości. Pani Minister
pochodzi z Biskupca, jednak większość czasu, z uwagi na piastowane
stanowisko, spędza w Warszawie. Okazało się, że również Podlasie i sam
Supraśl są jej bardzo bliskie. Pani Minister od razu spodobała się idea
Czwartkowych Obiadów u Diabetyków, bowiem wiele uwagi poświęca kwestiom
dotyczącym zdrowego trybu życia.
Wiceminister Skarbu Państwa pani Urszula Pasławska w trakcie przygotowywania śliwek w gorzkiej czekoladzie
Pan Wicemarszałek Mieczysław Baszko pokazał, że żadne kuchenne czynności nie są mu obce
Wśród
gotujących byli również: pani Ewa Kulikowska – dyrektor Departamentu
Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego w Białymstoku,
pani Elżbieta Samorajczyk – burmistrz Biskupca, pan Mieczysław Baszko –
Wicemarszałek Województwa Podlaskiego, pani Iwona Rojcewicz - dyrektor
Powiatowego Urzędu Pracy w Białymstoku oraz pan Wojciech Borzym –
burmistrz Drohiczyna.
Dyrektor
Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego w
Białymstoku, pani Ewa Kulikowska towarzyszy Czwartkowym Obiadom u
Diabetyków od dawna i jest „dobrym duchem” naszej inicjatywy. Wnosi do
spotkań bardzo wiele i wspiera nas nie tylko w charakterze „kucharza”,
który gotuje zdrowo i smacznie, ale przyczynia się również do promowania
ekologicznej żywności regionalnej, na której w dużej mierze opierają
się proponowane przez nas dania.
Razem
przygotowali szereg dań, w oparciu między innymi o mrożone warzywa i
owoce firmy Hortex, które dzięki mrożeniu zachowują wszystkie witaminy i
składniki odżywcze i przez cały rok mogą być składnikiem zdrowej i
zbilansowanej diety. Jako dodatek do wszystkich dań nieocenione były
oleje tłoczone na zimo firmy Szarłat, które są zdecydowanie zdrowsze i
łatwiej przyswajalne niż oleje rafinowane. Szczególną uwagę warto
zwrócić na olej z pestek dyni i olej lniany, które cechują się niezwykle
wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych i pomagają w
funkcjonowaniu układu krwionośnego, odpornościowego i nerwowego.
Jednocześnie są niezwykle smacznym dodatkiem do wszelkiego rodzaju
surówek, past i sałatek.
Wszystkie potrawy cieszyły się ogromną popularnością, co zresztą najlepiej potwierdzała liczba degustatorów.
Jednak
Czwartkowe Obiady u Diabetyków nie mogą się obyć bez dania z Menu
Edukacyjnego. Tym razem pani profesor Danuta Pawłowska zaprezentowała
wykład pt. „Interakcje leków z żywnością.” Wszyscy zgromadzeni słuchali
jej z ogromnym zainteresowaniem, bowiem wielu z nas nie zdaje sobie
sprawy z zależności, jakie zachodzą pomiędzy zażywanymi lekami a
produktami spożywczymi. Jest to bardzo ważne, ponieważ efektami
interakcji leków z pożywieniem może być na przykład osłabienie lub
wzmocnienie ich działania, nasilone skutki uboczne działania leku bądź
niedobory witamin i składników mineralnych albo zaburzenia metabolizmu.
Szczególnie istotne są pokarmy, które oddziałują tylko na konkretne
zażywane przez nas leki, a wśród nich znajdują się praktycznie wszystkie
produkty znajdujące się w diecie. Można tu wymienić chociażby produkty
wysokobiałkowe, tłuszcze zwierzęce, przetwory mleczne czy nawet kawę lub
herbatę. Zachęcamy do zapoznania się z pełną treścią wykładu, który
dostępny jest na stronie internetowej www.cukrzycaazdrowie.pl w zakładce „warto wiedzieć”.
Nie
sposób pominąć „gospodarza” spotkania, czyli króla Stanisława Augusta
Poniatowskiego, w rolę którego wcielił się Dariusz Szada-Borzyszkowski. W
roli hetmana Jana Klemensa Branickiego wystąpił znany aktor Adam
Zieleniecki.
Ważną
częścią Czwartkowego Obiadu u Diabetyków w Supraślu było wręczenie
Danucie Roszkowskiej, Prezes Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków O.W. w
Białymstoku, która jest pomysłodawczynią i organizatorką Czwartkowych
Obiadów u Diabetyków, Kryształowego Kolibra, przyznawanego za zasługi
osiągane w zakresie profilaktyki i leczenia cukrzycy. Nagrodę wręczył
Wicemarszałek Mieczysław Baszko, w obecności Wiceminister Skarbu Państwa
pani Urszuli Pasławskiej.
W ramach Deseru Artystycznego wystąpił zespół Bracia i Siostry, grający klasycznego, dobrego bluesa.
Na
każdym Czwartkowym Obiedzie u Diabetyków wszyscy goście mogą zmierzyć
ciśnienie i poziom cukru we krwi. Fachową pomocą służą wykwalifikowane
pielęgniarki.
Tym
razem goście Czwartkowego Obiadu u Diabetyków mieli sposobność do
spróbowania niezwykłej wody mineralnej rodem z Ukrainy: „Polana kwasowa”
i „Swalawa”. Te unikalne produkty na naszym rynku są importowane i
dystrybuowane przez firmę Domirat. Same wody pochodzą z górskich źródeł
odkrytych przed wiekami na Ukrainie, obfitują w sole mineralne i mają
udowodnione właściwości lecznicze, obniżają też poziom cukru we krwi.
Pomagają przy chorobach układu pokarmowego, wątroby, pęcherza, mają
właściwości odtruwające organizm i są wskazane dla diabetyków. Ponadto charakteryzują się wyjątkowym, niespotykanym smakiem i są naturalnie lekko musujące.
Dodatkową
pomocą w walce z cukrzycą jest sok z aronii znad Biebrzy, który zawiera
bogactwo witamin i minerałów, usuwa z organizmu większość toksyn, działa
przeciwnowotworowo oraz łagodzi dolegliwości towarzyszące chorobom
trzustki i wątroby. Ponadto pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu
cukru we krwi.
Czwartkowy Obiad u Diabetyków w Supraślu tradycyjnie zakończył się
wspólnym zaśpiewaniem naszego hymnu. Niezwykle miłym akcentem było
odśpiewanie własnej wersji przez gości z Bielska Podlaskiego.
Wszyscy goście opuszczali salę w doskonałym nastroju i obdarowani
bogatą wiedzą dotyczącą nie tylko cukrzycy, ale przede wszystkim
zdrowia. Do zobaczenia na kolejnym Czwartkowym Obiedzie u Diabetyków!