Wyniki badań przeprowadzonych przez brytyjskich i holenderskich
naukowców burzą obowiązujące do tej pory przekonania o tym, co należy
usunąć z diety, by uniknąć cukrzycy. Wszelkie poradniki na ten temat sugerują, by ograniczyć spożycie nabiału i wysokotłuszczowych produktów.
Tymczasem badacze przyjrzeli się jadłospisom 16 800 zdrowych
dorosłych i 12 400 pacjentów z cukrzycą typu 2, pochodzącym z ośmiu
europejskich krajów, w tym Wielkiej Brytanii. Wyniki badań, które
opublikował amerykański magazyn "Journal of Clinical Nutrition"
wskazują, że w przypadku osób, które jadły co najmniej 55 gramów sera
dziennie - czyli około dwóch plasterków - ryzyko zachorowania na
cukrzycę typu 2 spadło o 12 procent. To samo dotyczy tych, którzy
zjadali taką samą ilość jogurtu.
Jak to możliwe, że wskazywany jako produkt przyczyniający się
do rozwoju cukrzycy ser, teraz okazał się pomocny w walce z nią? Okazuje
się, że wśród tłuszczów nasyconych są "równe i równiejsze". Jedna z
teorii mówi o dobroczynnym działaniu zawartych w serze i jogurcie
bakterii probiotycznych, które pomagają obniżać poziom złego
cholesterolu i zawierają witaminy pomocne w zapobieganiu cukrzycy. Chodzi o witaminę D, a także
Źródło: zdrowie.dziennik.pl / dailymail.co.uk
dodano:
26.07.2012 r.