Przy muzyce o zdrowiu
Kiedy mówimy o zdrowiu otoczeni piękną muzyką i miłą atmosferą, wiedza z lekkością dociera do serc. Ideę Czwartkowych Obiadów u Diabetyków udało nam się przenieść na warsztaty Przy Muzyce o Zdrowiu, zorganizowane dzięki inicjatywie Pana Andrzeja Rojka, prezesa spółdzielni „Rodzina Kolejowa”. Mieszkańcy stawili się licznie. Niektórzy troszeczkę z ciekawości, inni spragnieni nowinek. Wszyscy jednak otrzymali to, co jest najważniejsze – przystępną wiedzę, która może uchronić przed cukrzycą i pomoże zachować zdrowie.
Inicjatorem spotkania był Pan Andrzej Rojek, prezes spółdzielni „Rodzina Kolejowa”.
Już tradycyjnie, uczestnicy mieli możliwość zmierzenia poziomu cukru we krwi i ciśnienia. Cukrzyca jest podstępna, często na początkowym etapie nie daje wyraźnych objawów, takie przypadkowe badanie może dać szansę na szybkie wykrycie choroby.
Już tradycyjnie, uczestnicy mieli możliwość zmierzenia poziomu cukru we krwi i ciśnienia.
Mieszkańcy spółdzielni próbują humusu z ciecierzycy z bukietem warzyw - pysznego i zdrowego dania!
Jak zwykle nietuzinkowo, z charakterystyczną dla siebie dystynkcją warsztaty poprowadził Dariusz Szada-Borzyszkowski, który na wstępie poinformował zebranych, jak ogromną liczbę ludzi dotyka problem cukrzycy – epidemii XXI w. – 20 proc. społeczeństwa w skali świata cierpi na cukrzycę, a za główną przyczynę tego zjawiska uważa się brak ruchu i nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Dlatego tak ważne jest uświadamianie społeczeństwa, o realnym wpływie na własne życie i zdrowie.
Rozpoczęliśmy deserem artystycznym jakim był występ Elizy Sacharczuk, laureatki międzynarodowego festiwalu piosenki greckiej. Przepiękną balladą pt. ”Dwunasta” artystka podbiła serca słuchaczy.
Przepiękną balladą pt. ”Dwunasta” Eliza Sacharczuk podbiła serca słuchaczy.
Jako danie główne porcję fachowej wiedzy przedstawianej w sposób przystępny i zrozumiały, tak aby zagościła na stałe w pamięci uczestników wniosła Pani prof. Danuta Pawłowska mówiąc o „Wartości odżywczej mrożonek”. Warzywa mrożone to doskonała alternatywa dla świeżych owoców i warzyw w okresie zimowo - wiosennym, gdy warzywa poza okresem wegetacyjnym zawierają dużo pestycydów i konserwantów. Proces mrożenia pozwala zachować niemal 100% wartość odżywczą warzyw i owoców dlatego warto po nie sięgać przez cały rok. Pani prof. zachwalała także wartości odżywcze aronii i rokitnika i zachęcała aby stały się one codziennym elementem naszej diety.
Pani prof. Danuta Pawłowska mówiła o „Wartości odżywczej mrożonek”.
Słuchacze mogli się dowiedzieć, że warto samodzielnie przegotowywać soki z owoców i warzyw. Mają one znaczenie więcej wartości odżywczej niż te z kartoników.
Uczestnicy spotkania mogli się przekonać jak łatwe jest samodzielne przygotowanie soku przy użyciu wytłaczarki.
Pani prof. zwróciła uwagę na fakt, że w obecnych czasach wracamy do wytłaczania soków tak jak robiło się to dawniej. Tłoczenie na zimno pozwala zachować wartości odżywcze owoców i warzyw. Aby przybliżyć uczestnikom łatwość z jaką można wytłoczyć sok, przygotowano degustacje soków wytłaczanych przy użyciu wyciskarki Kunvings, powstałych z połączenia szpinaku, pomarańczy, jabłek, imbiru i innych kombinacji owoców i warzyw. Pani prof. Danuta Pawłowska wspominała także o ciecierzycy, doskonałym zamienniku mięsa. Ciecierzyca lub inaczej groch włoski lub cieciorka zapobiega nowotworom jelita grubego, potrafi zmniejszać objawy cukrzycy. Jest bogatym źródłem witamin i ważnych dla zdrowia pierwiastków tj., wapń, magnez, fosfor, potas i żelazo.
Musimy mieć świadomość, że dbając o zdrowie, aktywność fizyczną, prawidłową dietę, możemy żyć pełnią życia!
Kolejny ważny punkt programu – wspólne gotowanie. Na oczach gości honory głównych kucharzy czynili Andrzej Rojek – prezes spółdzielni „Rodzina Kolejowa”, Beata Matyskiel – redaktor z TVP Białystok, prof. Danuta Pawłowska oraz uczestnicy spotkania. W zdrowym menu tego wieczoru w planach było wspólne przygotowywanie humusu z ciecierzycy z bukietem warzyw oraz owoców aronii, rokitnika i borówki amerykańskiej w gorzkiej czekoladzie. Gotowanie zostało podzielone na kilka etapów. Jako pierwsza do swojej roli przystąpiła z wielkim entuzjazmem Pani Redaktor Beata Matyskiel, której zadaniem było przygotowanie owoców w czekoladzie. Goście, być może niektórzy po raz pierwszy spróbowali tych owoców w takiej formie. Aronia, pomimo, iż bliżej znana w naszej kuchni niż rokitnik, wciąż jest niedoceniania, tymczasem to najbardziej wartościowy antyoksydant wśród owoców. Takich właściwości leczniczych nie ma żaden inny owoc. Aronia wspomaga odporność organizmu, działa przeciwzapalnie, obniża poziom cukru we krwi u diabetyków z cukrzycą typu 2. A to tylko jedne z wielu jej niezwykłych właściwości. Natomiast rokitnik jest praktycznie nieznany w naszej kuchni, a wielka szkoda. Owoce rokitnika , zaliczane są do najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy, minerały i polifenole ponieważ zawierają aż 24 pierwiastki, niespotykane w takiej ilości i różnorodności w żadnym innym owocu. Niestety 90 proc. rokitnika eksportujemy za granicę. Dla naszych gości możliwość spróbowania owoców tej rośliny umożliwił Pan Marek Kaniewski, prezes chłodni Eskimos z Sokółki.
W przerwach atrakcji kulinarnych Pani Eliza Sacharczuk wykonała piosenkę „Hellada”, uświadamiając przy okazji zebranym gościom jak piękny i melodyjny jest język grecki. Tego wieczoru uczestnicy mogli także usłyszeć utwór ”Jesteś lekiem na całe zło”. Tym razem „lekiem” były aronia, rokitnik i cieciorka.
Kolejny ważny punkt programu – wspólne gotowanie!
Nasi niecodzienni kucharze zakasali już rękawy bo właśnie naszedł kulinarny punkt programu – wspólne gotowanie humusu z ciecierzycy z bukietem warzyw. Zanim kucharze przystąpili do swoich zadań, prezes Andrzej Rojek powiedział, że takich spotkań jak dzisiaj będzie więcej, następne już we wrześniu, a na nim pojawi się pyszna sałatka ze świeżych owoców.
Pani prof. Danuta Pawłowska rozpoczęła przygotowywanie bukietu z warzyw.
Dariusz Szada-Borzyszkowski zauważył, że warzywa muszą być al dente, tylko wtedy nie utracą wraz z gotowaniem ważnych składników i nie będą źródłem wysokiego indeksu glikemicznego. Prezes Andrzej Rojek prażył sezam, niezbędny składnik humusu. Wraz z Panią redaktor Beatą Matyskiel oraz dwójką uczestników spotkania dokładali magiczne cegiełki do powstania wyczekiwanego dania. Wkrótce wszyscy mogli spróbować wyśmienitego bezmięsnego, a jednocześnie pełnowartościowego posiłku. Przepis na humus znajdzie się na stronie „Cukrzyca a Zdrowie”, tak aby każdy mógł w domu przyrządzić to wspaniale, zdrowe danie.
Andrzej Rojek – prezes spółdzielni „Rodzina Kolejowa” i Beata Matyskiel – redaktor z TVP Białystok przygotowują danie główne – humus z ciecierzycy z bukietem warzyw.
Wspólne gotowanie, rozmowy o zdrowiu i cudownych właściwościach darów natury uświadomiły nam wszystkim, że walka o zdrowie jest możliwa i nie musi być „drogą przez mękę”. Wystarczy abyśmy w codziennym życiu potrafili dokonywać prostych wyborów pomiędzy dobrą, a zła żywnością, pomiędzy posiadaniem wiedzy a jej brakiem. Te najcenniejsze leki, które nie mają żadnych skutków ubocznych, oferuje nam sama Natura, trzeba tylko umieć je dostrzec i wykorzystać dla naszego zdrowia. Musimy mieć świadomość, że dbając o zdrowie, aktywność fizyczną, prawidłową dietę, możemy żyć pełnią życia. Między innymi takie przesłanie staramy się przekazywać uczestnikom na naszych spotkaniach i dziękujemy im, że chcą z tej wiedzy czerpać i że wracają po więcej.
Redakcja magazynu Cukrzyca a Zdrowie