Czwartkowy Obiad u Diabetyków

     w Sokółce
Społeczność sokólska towarzyszy Czwartkowym Obiadom u Diabetyków od dłuższego czasu. Mieszkańcy Sokółki i licznych pobliskich miejscowości wielokrotnie gościli w Supraślu, byli z nami także podczas Czwartkowego Obiadu u Diabetyków w Auli Kryształowej SGGW w Warszawie.
Tym razem Podlaskie Stowarzyszenie Diabetyków zorganizowało Czwartkowy Obiad u Diabetyków w Sokółce.


Ideą Czwartkowych Obiadów u Diabetyków jest edukowanie o zdrowiu w przyjaznej atmosferze, podczas wspólnego gotowania i przy stołach zastawionych smacznymi i zdrowymi potrawami w towarzystwie występów artystycznych.

Za Czwartkowymi Obiadami u Diabetyków stoi królewska tradycja XVIII–wiecznych „obiadów rozumnych” u Stanisława Augusta Poniatowskiego, podczas których rozmawiało się o sprawach ważnych dla całego społeczeństwa. My skupiamy się na sprawie najważniejszej: zdrowiu.



Mistrzem Ceremoniału Czwartkowych Obiadów u Diabetyków w Sokółce był Dariusz Szada-Borzyszkowski, w roli króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Towarzyszył mu znany aktor Adam Zieleniecki, tym razem jako hetman Jan Klemens Branicki.



W menu edukacyjnym wysłuchaliśmy wykładu prof. Danuty Pawłowskiej pt. „Prawidłowe żywienie profilaktyką wielu chorób”, z którego dowiedzieliśmy się o zaletach prawidłowego odżywiania i niebezpieczeństwach, jakie niesie ze sobą niewłaściwa dieta.




Jednocześnie uczestnicy mogli zmierzyć ciśnienie i poziom cukru we krwi dzięki wykwalifikowanym pielęgniarkom.



W ramach deseru artystycznego swój talent zaprezentowała Eliza Sacharczuk – laureatka Grand Prix międzynarodowych konkursów piosenkarskich. Repertuar również był międzynarodowy – usłyszeliśmy utwory po polsku, rosyjsku i… grecku.



Główną część programu stanowił oczywiście pokaz sztuki kulinarnej w wykonaniu zaproszonych gości. W roli kucharzy wystąpili: Mieczysław Baszko – Wicemarszałek Województwa Podlaskiego, Ewa Kulikowska – dyrektor Departamentu Rolnictwa UMWP w Białymstoku, dr n. med. Robert Kranc – dziekan Wydziału Ogólnomedycznego Wyższej Szkoły Medycznej w Białymstoku, Ryszard Królewski – kierownik produkcji firmy Eskimos S.A. oraz Anna Andrzejewska – wicedyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Sokółce.



Tym razem przygotowali nam potrawy z mrożonych warzyw i owoców, które dostarczyła firma Eskimos S.A. z Sokółki: pożywną zupę z dyni, zdrowy bukiet warzyw pod hummusowym pledem i sałatkę z czerwonej fasoli, zaś w ramach deseru pojawiły się wyśmienite mrożone borówki amerykańskie, czarne porzeczki, truskawki, owoce rokitnika i rabarbar oblane gorzką czekoladą.



Po gotowaniu przyszedł czas na degustację. Zainteresowanie było ogromne.

Uroczystość zakończyła się wzniesieniem wspólnego toastu sokiem z aronii znad Biebrzy. Czwartkowy Obiad u Diabetyków, tym razem na pięknej Ziemi Sokólskiej, przeszedł do historii. Do zobaczenia na kolejnym Czwartkowym Obiedzie u Diabetyków!