28
listopada miejscem spotkania była Aula Kryształowa na terenie Szkoły
Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wśród zaproszonych gości -
przedstawiciele świata nauki, ogólnopolskich mediów i organizacji
pozarządowych. Przyjechali mieszkańcy Mazowsza, Warmii, Mazur, Kujaw i
oczywiście Podlasia, skąd wywodzi się idea Czwartkowych Obiadów u
Diabetyków. Z Biskupca, wraz z panią Burmistrz Elżbietą Samorajczyk,
przybyło ponad 50 osób. Uczestnicy spotkania zasiedli przy stołach
zastawionych lekkimi i zdrowymi potrawami.
W
nawie bocznej pojawiło się kilka stoisk promujących zdrową żywność i
nowoczesne urządzenia ułatwiające diabetykom codziennie dbanie o
zdrowie, między innymi firm Wörwag Pharma i Pharmbos. Dzięki firmie
Domowe Sanatorium, która przekazała wyciskarki do soków, można było
spróbować świeżych, bogatych w witaminy soków z owoców i warzyw, co o
tej porze roku jest szczególnie ważne. Wyciskarka znacznie różni się od
sokowirówki, ponieważ wyciskanie odbywa się na niskich obrotach, co
pozwala na zachowanie wszystkich składników odżywczych, a sporządzony
sok się nie rozwarstwia. Samo zdrowie!
Godny
uwagi był także chleb ProBody, który zawiera około 90% mniej
węglowodanów i około 300% więcej białka niż zwykłe chleby mieszane, co
więcej, ma bardzo niski indeks glikemiczny, co czyni go idealnym
pieczywem dla diabetyków. Mieliśmy również możliwość spróbowania olejów
między innymi z rokitnika, ostropestu, lnu czy pestek dyni oraz soków z
owoców czarnego bzu lub aronii.
Śliczne
wolontariuszki najpierw podnosiły ciśnienie (u mężczyzn), a potem
pomagały je zmierzyć. Podobnie jak poziom cukru we krwi. Tu z pomocą
przyszła firma Diagnosis, która dostarczyła profesjonalne glukometry i
ciśnieniomierze.
Po
odsłuchaniu (i odśpiewaniu) wpadającego w ucho hymnu Czwartkowych
Obiadów u Diabetyków przyszedł czas na deser artystyczny: uczestników
rozgrzewał zespół „Cygańskie Serca” z Igrył na Podlasiu, który
zaprezentował żywiołowy repertuar muzyczny z elementami
charakterystycznego tańca cygańskiego, co spotkało się z entuzjastycznym
przyjęciem.
Kolejnym
punktem była projekcja filmu dokumentalnego „Do góry” w reżyserii
Dariusza Szady-Borzyszkowskiego o niepełnosprawnym alpiniście, który
zdobył Aconcaguę. Przesłaniem płynącym z filmu była walka z własnymi
słabościami i przezwyciężanie zdrowotnych ograniczeń. Jego tematyka
idealnie zgrała się z podstawowymi założeniami Czwartkowych Obiadów u
Diabetyków, czyli edukowaniu tak, żeby można było „zdobywać szczyty”.
Po
filmie publiczność ponownie rozruszało kilka cygańskich utworów, a po
nich mikrofon przejęła prof. Danuta Pawłowska, która zaprezentowała
danie edukacyjne, czyli wykład pt. „Nietolerancja glutenu a cukrzyca”.
Poparła go prezentacją multimedialną, a sam wykład był przeprowadzony
zwięźle i rzeczowo.
Prof. Danuta Pawłowska w trakcie wykładu
Usłyszeliśmy
m.in. o rodzajach nietolerancji glutenu i dowiedzieliśmy się wielu
istotnych informacji dotyczących diety bezglutenowej, która wcale nie
oznacza rezygnacji ze smacznych potraw.
Następnie
przyszedł czas na gwóźdź programu, czyli pokaz zdrowego gotowania w
wykonaniu zaproszonych gości. Za stołem kuchennym pojawili się m.in.
minister rolnictwa Stanisław Kalemba, prezes TVP S.A. Marian Zalewski,
Jego Magnificencja rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof.
Alojzy Szymański, a także Ewa Kulikowska - Dyrektor Departamentu
Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego i Wiceprezes
Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak.
Minister rolnictwa Stanisław Kalemba i jego zupa-krem z soczewicy
Panowie
za wszelką cenę chcieli udowodnić, że w kuchni czują się jak ryba w
wodzie i trzeba przyznać, że wszyscy zdali egzamin. Minister Stanisław
Kalemba przygotował pożywną zupę-krem soczewicy, natomiast prezes TVP
S.A. Marian Zalewski popisał się prawdziwym hummusem, czyli tradycyjną
pastą z ciecierzycy, zdrową i sycącą.
Dodatkowo sporządził sok z mrożonych owoców i... szpinaku. Połączenie niecodziennie, jednak bardzo smaczne. I do tego zdrowe!
Prezes TVP S.A. Marian Zalewski i wiceprezes ARR Lucjan Zwolak pochłonięci gotowaniem.
To
jednak nie wszystko. Lucjan Zwolak, Wiceprezes ARR usmażył lekkie i
delikatne kotleciki z mrożonych warzyw firmy Hortex, które z powodzeniem
mogą konkurować ze swoim mięsnym odpowiednikiem.
Szczególnie
w okresie zimowym i letnim mrożone warzywa są niezastąpione, ponieważ
zamrożenie pozwala na zachowanie większości witamin i składników
odżywczych, a także walorów smakowych.
Rektor SGGW prof. Alojzy Szymański w trakcie przygotowywania owoców w gorzkiej czekoladzie.
Natomiast
Jego Magnificencja prof. Alojzy Szymański, rektor SGGW, przygotował
mrożone śliwki firmy Hortex i ekologiczne owoce aronii znad Biebrzy
oblane gorzką czekoladą. „Kucharze” zdecydowanie stanęli na wysokości
zadania.
A
jak poszło Ewie Kulikowskiej? Dyrektor Departamentu Rolnictwa Urzędu
Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego przygotowała bigos z cebuli –
danie bardzo pożywne, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu.
Po
gotowaniu przyszedł czas na degustację przyrządzonych potraw. Dania
znikały w błyskawicznym tempie, a to mówi samo za siebie.
Czwartkowy
Obiad u Diabetyków w Warszawie zakończył występ zespołu „Cygańskie
Serca”, który zachęcił wszystkich do wspólnej zabawy.
Na
największe brawa zasługuje profesjonalny poziom organizacji tego
wydarzenia. Czwartkowe Obiady u Diabetyków to potężne przedsięwzięcie
logistyczne, a należy pamiętać, że organizatorem jest tylko podlaski
oddział Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków. Dzięki charyzmatycznej
pracy pracowników Stowarzyszenia każdy kolejny Czwartkowy Obiad u
Diabetyków cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Nie tylko ze strony
mediów i VIP-ów, ale przede wszystkim osób, do których jest skierowany –
diabetyków.
Jestem
pewien, że formuła spotkań, łącząca edukację z rozrywką, podana w tak
apetycznej formie będzie przyciągała także wszystkich zainteresowanych
zdrowym trybem życia. I o to właśnie chodzi. A kto nie był, obejdzie się
smakiem. Do zobaczenia na kolejnych Czwartkowych Obiadach u Diabetyków.